Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Uzdrawiająca kuchnia św. Hildegardy – warsztaty

21 stycznia, 2023 @ 16:30 18:30

Uzdrawiająca Kuchnia Św. Hildegardy – II edycja
Zapraszamy na następną edycję warsztatów gotowania wg. Św. Hildegardy. Tematem przewodnim będzie wzmacnianie organizmu w sezonie zimowym i zadbanie o nastrój. Głównymi produktami w kuchni Hildegardy są: orkisz i wytworzone z niego kasza, płatki i mąka orkiszowa, warzywa korzeniowe i strączkowe, sałaty, dobrej jakości mięso i ryby, zdrowe tłuszcze, a wszystko to skrupulatnie połączone z odpowiednimi przyprawami i ziołami, które dodają pokarmom wyjątkowy smak i właściwości zdrowotnych.

Swoją koncepcję zdrowia Hildegarda opierała na zasadzie holistycznego połączenia umysłu i ciała, gdyż zaobserwowała, że dobre jedzenie poprawia nastrój i „podnosi Ducha” oraz że dobry nastrój i pozytywne myśli, sprawiają że w ciało zdrowieje i nabiera wigoru. Hildegardowe posiłki równoważą „krążenie energii”, czyli wzmacniają trawienie i przyswajanie, poprawiają stan żołądka i jelit, regulują metabolizm, budują odporność na stres i na patogeny.
Współczesny styl życia, stres i nieodpowiednie łączenie produktów powodują powstawanie trucizn w organizmie, czyli śluzu i toksyn a tym samym doprowadzają do rozrastania się niekorzystnej mikroflory jelit. To one przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, zaburzeń w metabolizmie i gospodarce hormonalnej. Wykorzystanie uzdrawiających właściwości artykułów spożywczych oraz ziół, pomaga usunąć nagromadzone „trucizny” uwalniając tym samym ciało i ducha z różnych dolegliwości.
Warsztaty dedykowane dla osób dorosłych i młodzieży, a poprowadzi je dietetyczka Ewa Lenart – Abramek, pasjonatka holistycznego budowania zdrowia i dobrego nastroju.

Podczas warsztatów przygotujemy:
• śniadanie, które rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień,
• gotowaną kawę orkiszową – doskonałą na zimowe poranki
• lekkostrawny obiad z użyciem warzyw strączkowych – źródło magnezu, błonnika i fitonutrienty
• deser dla umysłu i poprawy energii
Uczestnicy dowiedzą się:
• jak urozmaicić swój jadłospis, by poprawić odporność
• jakich unikać „trucizn” kuchennych
• które potrawy regenerują „nerwy” i poprawiają odporność
• co jeść, by poprawić pracę przewodu pokarmowego
• jak wykorzystać moc ziół i uzdrawiać nimi potrawy
• jak wspomagać swoje zdrowie duchowe a tym samych siły obronne organizmu

Każdy z uczestników otrzyma przepisy oraz ogólne zasady kuchni św. Hildegardy.
Data: 21 stycznia (sobota)
Czas trwania: 16:30 – 18:30
Inwestycja 120 zł/os.
Dla osób, które zapiszą się i dokonają płatności do 18 stycznia koszt warsztatów 100 zł/os.
Aby warsztaty mogły się odbyć wymagane jest min. 7 uczestników.

Chętnych prosimy o wypełnienie formularza: https://tiny.pl/wjnvh
Gwarancją uczestnictwa w warsztatach jest przedpłata całości kwoty na numer konta Kooperatywy Lubelskiej BNP Paribas 29 1600 1446 1889 8980 7000 0003
Informacje: kontakt@kooperatywalubelska.com.pl